rubicon

A felzárkóztatás jegyében

Gazdaságpolitika a 17–18. századi Magyarországon
9 perc olvasás

A Habsburg gazdaságpolitika a Monarchiát gazdasági egységnek fogta fel, a későbbi történeti fejlődés azonban független államokat hozott létre a Habsburg Birodalom romjain. A Habsburgok 17–18. századi, összbirodalmi gazdaságpolitikáját sok szempontból lehet bírálni, csak a 19–20. századból visszavetített nemzetállami szempontok alapján nem. Magyarország részesedett e gazdaságpolitika előnyeiből is, hátrányaiból is.

Az osztrák Habsburgok birodalmában (vagyis az osztrák örökös tartományokban, a cseh és a magyar korona országaiban) az 1660-as, 1670-es évektől kezdve beszélhetünk gazdaságpolitikáról. Gazdasági, elsősorban pénzügyi rendelkezések természetesen léteztek addig is, de a gazdasági élet egészének alakítására irányuló elképzelések korábban nem születtek. Megjelenésük annak a felismerésnek volt a következménye, hogy a fő ellenség, Franciaország sokkal gazdagabb, így katonailag is erősebb a Habsburg-országoknál. Ez utóbbiak, ha szükségleteiket és luxusigényeiket ki akarják elégíteni, kénytelenek vásárlásaikkal ellenségüket gazdagítani.

Merkantilizmus

A korszak gazdasági elmélete a merkantilizmus (Franciaországban colbertizmus, a Német Birodalomban kameralizmus) volt, mely szerint az állam elsősorban attól gazdagodik, ha a nyersanyagokat otthon dolgozza fel, és a készterméket bocsátja áruba részben belföldön, hogy a drága importot fölöslegessé tegye, részben pedig külföldön – jó pénzért. Ennek az elméletnek voltak a propagátorai a bécsi udvarban az osztrák kameralisták, Johann Joachim Becher (1635–1682), Wilhelm von Schröder (1640–1688) és

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.