rubicon

A felvilágos Európája

11 perc olvasás
Évszázadokon át két elvitathatatlan tekintély uralta az emberek gondolkodását: a Szentírás és az ókori klasszikusok. A 17. században azonban támadás indult a tekintélyelvűség ellen, s egyre inkább a tapasztalatra és a rációra kívántak támaszkodni. Az igazságosság, a türelem, a szabadság eszményei terjedtek, a filozófusok szinte minden országba elvitték a felvilágosodás fényét. Milyen volt Európa az „ész” századában?

A 16. század a dinasztikus államok megerősödésének időszaka, amelyek hatalmi-katonai súlyuknál fogva igyekeznek ún. univerzális monarchiákat létrehozni Európában. Ez jellemzi V. Károly és a Habsburgok dominanciáját, majd a következő században Franciaország kiemelkedő státusát. A korabeli Európa ezekkel az univerzális monarchiatervekkel foglalkozik, átmenetileg szövetségek is létrejönnek, de csak rövid időre. A protestantizmus megjelenésével ugyan előtérbe kerülnek a vallási szenvedélyek, de ezeket hamar háttérbe szorítja az államérdek. Richelieu kész a protestáns hatalmakkal szövetséget kötni a Habsburgok ellen és a hugenottákkal kiegyezni. Ezt a politikát folytatja később XIV. Lajos is, ő viszont fellép a hugenottákkal szemben. A Habsburg Birodalom az Augsburgi Liga, majd a spanyol örökösödési háború idején együttműködik a protestáns hatalmakkal, miközben saját területein szembeszáll a protestantizmussal. Ezek a szövetségek azt bizonyítják, hogy egyre inkább a Machiavelli által képviselt államérdek befolyásolja a politikát, de a hatalmak közti ellentétek jegyében.

Háború vagy béke

A 17. század végén Leibniz vagy William Penn a vallásos ideológia alapján javasolják az államok közötti pacifizmust: a háború kiiktatását és a „harmónia” kialakítását. A nemzetközi viszonyokat elsősorban a hollandiai Grotius A háború és a béke jogáról szóló művének a természeti jogra

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.