rubicon

A fekete sereg

Mátyás király sziléziai zsoldosai
10 perc olvasás

A magyar közvéleményt – részben a történészeket is – mindig is sokat foglalkoztatta és foglalkoztatja a késő középkori hadtör­ténet, azon belül is Mátyás király zsoldosseregének, a „fekete seregnek” a kérdésköre. Bármennyire az érdeklődés homlok­terében áll e téma, meglepő módon még mindig rengeteg dolog vár tisztázásra. Az alábbiakban egyrészt rövid áttekintést adok a Mátyás-kori hadszervezetről, másrészt arra térek ki, hogy Mátyás király, vagy ahogy a cseh zsoldosok nevezték, „Mátyáska” halála után a „fekete sereg” katonáinak miféle sors jutott osztályrészül.

A „fekete sereg” elnevezés – ahogy arra már 1925-ben rámutatott a kérdéskört monografikus igénnyel feldolgozó Tóth Zoltán – Mátyás király halála után bukkant fel. Pontosan nem tudjuk, hogy eredetileg kiket – a zsoldosok összességét vagy csak bizonyos egységeket – jelöltek ezzel a névvel. Az elnevezéssel először 1492 januárjában találkozunk egy Bécsben kelt oklevélben, amelyben kifejezetten a Sziléziából elvonuló csapatokat nevezték így. Bécs környékén valóban megfordult a sziléziai csapatok egy része, azonban nem ekkor, hanem jó másfél évvel korábban, még 1490 nyarán–őszén. 

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta