rubicon

A fekete sereg

Mátyás király sziléziai zsoldosai
10 perc olvasás

A magyar közvéleményt – részben a történészeket is – mindig is sokat foglalkoztatta és foglalkoztatja a késő középkori hadtör­ténet, azon belül is Mátyás király zsoldosseregének, a „fekete seregnek” a kérdésköre. Bármennyire az érdeklődés homlok­terében áll e téma, meglepő módon még mindig rengeteg dolog vár tisztázásra. Az alábbiakban egyrészt rövid áttekintést adok a Mátyás-kori hadszervezetről, másrészt arra térek ki, hogy Mátyás király, vagy ahogy a cseh zsoldosok nevezték, „Mátyáska” halála után a „fekete sereg” katonáinak miféle sors jutott osztályrészül.

A „fekete sereg” elnevezés – ahogy arra már 1925-ben rámutatott a kérdéskört monografikus igénnyel feldolgozó Tóth Zoltán – Mátyás király halála után bukkant fel. Pontosan nem tudjuk, hogy eredetileg kiket – a zsoldosok összességét vagy csak bizonyos egységeket – jelöltek ezzel a névvel. Az elnevezéssel először 1492 januárjában találkozunk egy Bécsben kelt oklevélben, amelyben kifejezetten a Sziléziából elvonuló csapatokat nevezték így. Bécs környékén valóban megfordult a sziléziai csapatok egy része, azonban nem ekkor, hanem jó másfél évvel korábban, még 1490 nyarán–őszén. 

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.