rubicon

A Fehér Internacionálé

Magyar–bajor–osztrák titkos szervezkedés, 1920–1921
14 perc olvasás

Az első világháború vége, majd a Párizs környéki békeszerződések aláírása után a vesztes államok egyes politikusai nem nyugodtak bele a vereségbe és a területi veszteségek­be, és a revízió lehetőségét keresték lehetséges szövetségesek bevoná­sával is.

A revíziós tervek és a titkos diplomácia ily módon igen szorosan összefüggenek egymással. Mondhatni, természetes volt az a közeledés, amelynek keretében mind mérsékelt, mind radikális jobboldali érzelmű magyar, német (elsősorban bajor) és osztrák politikusok keresték az együttműködés lehetőségét a Nagy Háború utáni első időszakban.

Ugyan a versailles-i békét  még közel sem írták alá, és több vesztes államban még belső, polgárháborús harcok zajlottak különböző politikai erők és paramilitáris alakulatok között, a vesztes államok számára hátrányos békefeltételeket és a majdani területi veszteségeket, Európa térképének újrarajzolását főként a volt Osztrák–Magyar Monarchia területén már 1919 vége felé előre sejteni lehetett.

1919 telén a császárságból frissen kialakult, ingatag weimari köztársasággal elégedetlen radikális jobboldali német politikusok, az úgynevezett Kapp-puccs szervezői – többek között Erich Ludendorff tábornok, Max Bauer ezredes, Gustav von Kahr bajor tartományi miniszterelnök, Hermann Erhard korvettkapitány, paramilitáris vezető, illetve a puccskísérletben ekkor még csak mellékszereplőként részt vevő fiatal, feltörekvő szélsőjobboldali politikus, Adolf Hitler – megkísérelték egy nemzetközi revizionista szerveződés létrehozását. A német radikális jobboldali politikusok leginkább a Németországban és Ausztriában nagy számban működő, első világháborús veteránokból álló félkatonai szervezetek,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.