rubicon

A demokratikus ellenzék

14 perc olvasás
A demokratikus ellenzék a kádári konszolidáció idején alakult ki, célja az emberi jogok védelme és az erőszakmentes demokratikus átalakulás volt. 1968 óta az ellenzék elvetette, hogy a demokraták a hatalomba szövődve belülről megreformálhatnák a kommunizmust, de azt is, hogy az 1956 típusú hagyományos forradalomra várakozzanak. Ehelyett a független nyilvánosságot és a társadalom megszerveződését segítette. Az önálló civil mozgalmat tekintette olyan erősnek, amely fokozatosan valódi politikai teret hoz létre, a pártállamtól először korlátozott szabadságjogokat csikar ki, végül megegyezésre kényszeríti a demokrácia közjogi rendszerének bevezetéséről.

A demokratikus ellenzék nem politikai mozgalomként indult, hanem a hatvanas évek tiltakozó világnemzedékének hazai változataként, művészeti, tudományos és szabadgondolkodói szubkultúraként született. Igaz, már ekkor is a politikaerkölcsi tiltakozás volt a közös nevezője. Nyilvános és magánvéleményünk kettéválása, a félelem kultúrája, az ideológiai képmutatás, a manipuláció, a tekintélyelv: mindez együtt volt és maradt a demokratikus ellenzék nemzedékének első és végső ellenfele.

A konfliktus programozva volt, mivel a legpuhább kommunizmus, így a kádári rendszer is politikai és rendőri kérdésként kezelt minden nonkonformizmust. Ez a generáció a szocializmus első „bennszülött” nemzedéke volt, s kamaszkorát már a kádári konszolidációban élte. A rendszert inkább hazugságként, mint terrorként élte meg. Épp ezért számos olyan tagja akadt, aki nem félt továbbhaladni az öntökéletesítés kalandjában az első összeütközések után sem. A kádárizmus paradoxona, hogy a kor enyhébb levegője tette lehetővé az új ellenzék ébredését, majd mind politikaibb és stratégikusabb lázadását a szabadság hiánya ellen.

A kádárizmus

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.