rubicon

A Che Guevara-relikviák titka

8 perc olvasás

40 évvel ezelőtt, 1967. október 9-én bolíviai katonák meggyilkolták Ernesto Che Guevarát, majd azonosítás céljából mindkét kézfejét levágták. Az elmúlt 40 évben sok spekuláció jelent meg itthon és külföldön is a Guevara-relikviák Kubába juttatásáról. Véleményem szerint eljött az idő a szállítás hiteles történetének nyilvánosságra hozatalára. Írásom a magyar külképviseletek (La Paz–Budapest és Budapest–Havanna) között lezajlott táviratváltások, az eseményeket összefoglaló külügyminisztériumi feljegyzések, valamint a La Paz-i nagykövetség jelentései alapján mutatja be a magyar részvételt Che Guevara földi maradványának Kubába szállításában.

1963–67 között fiatal diplomataként Havannában dolgoztam. Ebben az időszakban a Kubába érkezett hivatalos magyar küldöttségek alkalmi tolmácsaként, illetve kísérőjeként megismertem Che Guevarát. Mély hatást tett rám különleges személyisége. Fokozott figyelemmel kísértem sorsát, a róla szerzett információkat feljegyeztem. 1995-ben, nyugdíjazásom után közel kétéves kutatást végeztem az Országos Levéltárban a háború utáni magyar–latin-amerikai kapcsolatok témájában, egyben a Guevaráról meglévő ismereteim ellenőrzése és dokumentálása céljából.

Bo­lí­viai hely­zet­kép

Bolívia ekkoriban Dél-Amerika egyik legelmaradottabb országa volt. Az országot az állandó forrongás, zavargások és katonai puccsok jellemezték. A

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.