rubicon

A Blomberg-–Fritsch-ügy

Véres intrikák a birodalmi kancelláriában
17 perc olvasás
Szerző: Németh István A spanyol polgárháború elterelte a külföldi hatalmak figyelmét Németországról, s egyúttal megvetette a későbbi német-olasz fegyverszövetség alapjait. Mussolini és Hitler egyaránt fegyvert s muníciót küldött Franco tábornoknak. Az olasz egységek teljesítménye azonban kiábrándította a német tábornokokat, akik óvták Hitlert a túlságosan szoros kapcsolattól. Hitler azonban nem hallgatott…

A spanyol polgárháború elterelte a külföldi hatalmak figyelmét Németországról, s egyúttal megvetette a későbbi német-olasz fegyverszövetség alapjait. Mussolini és Hitler egyaránt fegyvert s muníciót küldött Franco tábornoknak. Az olasz egységek teljesítménye azonban kiábrándította a német tábornokokat, akik óvták Hitlert a túlságosan szoros kapcsolattól. Hitler azonban nem hallgatott a kételkedőkre: számára nem létezett az, aki ellentmond kívánságainak, reményeinek és céljainak.

Sőt: egy ideje olyan látszat alakult ki, mintha sikerrel járnának Hitler fáradozásai a nyugati hatalmakkal kötendő szovjetellenes egységfront ügyében. Az 1936 őszi nürnbergi pártnapnak ("a tisztesség pártnapja") az utolsó pillanatban váratlanul bolsevikellenes jelleget adott. Wagner Gauleiter, aki Hitler torokgyulladása miatt felolvasta beszédét, túláradóan dicsérte a nemzetiszocialista teljesítményeket: "Micsoda különbség egy másik országhoz képest, ahol a marxizmus igyekszik megszerezni a hatalmat… Megígérjük, hogy amíg mi és utódaink élnek, ilyen romboló bolsevik erők Németországban sohasem ütik fel fejüket."

A Wehrmacht tábornokai azonban attól tartottak, hogy egy háború utat nyitna a bolsevizmusnak Európába. Ezért a béke megőrzését kívánták a Szovjetunióval szemben is, amelynek ugyan elutasították politikai rendszerét. Az 1936 őszi nagy hadgyakorlat végén von Fritsch

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.