rubicon

A Batthyány-kormány

Temetések és sírok
19 perc olvasás

A Fiumei úti sírkert három legnagyobb ékessége három mauzóleum: Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma. A három együtt minden idők legcsodálatosabb magyar korszakára, a reformkorra, a szabadságharcra, a kiegyezés utáni gazdasági felemelkedésre emlékeztet. De emlékeztessen minden idők legcsodálatosabb magyar kormányára, az első független és felelős magyar kormányra is. 

Bat­thyányéra, Széchenyiére, Kossuthéra, Deákéra, Eötvösére. És adjon erőt. Kormányoknak és kormányzottaknak, határon belül és kívül élő magyaroknak, vezessen el újra az érdekegyesítés felemelő gondolatához és felemelő politikájához.

Már az 1843–1844. évi országgyűlés idején elkezdtek kormánylistákat összeállítgatni az emberek. Az országgyűlés alsótábláján ugyanis az ellenzék többségbe került, és a politika iránt érdeklődők gyors változásban reménykedtek. A titkosrendőrök és besúgók pedig szorgosan körmölték jelentéseiket Sedlnitzky bécsi rendőrminiszternek. Beszámoltak a kormánylistákról is, amelyek rendszerint úgy kezdődtek, hogy Batthyány Lajos gróf lesz a miniszterelnök, Kossuth Lajos a pénzügyminiszter és Deák Ferenc a belügyminiszter. A független és felelős magyar kormány megalakulására azonban 1848 márciusáig várni kellett. A titkosrendőrök már akkor is jól értesültek voltak, és ha Deák Ferenc nem utálja meg Zala vármegyében a közigazgatás munkáját, talán mindhárom esetben helyesen találgattak volna. Deák azonban inkább az igazságügyi tárcát választotta 1848-ban. 

A kormány

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.