rubicon

A barokk Bécs

Séta a császárvárosban
10 perc olvasás

1683-ban a török ostrom kétségkívül nagy megpróbáltatást jelentett Bécsnek, de a Kara Musztafa fölött aratott győzelem utáni felszabadító háború során nyilvánvalóvá vált, hogy az oszmán határ végérvényesen messzire kerül Bécstől.

A nemesség és a polgárság egyre szűkebbnek érezte a falak közé szorított belvárost. A külvárosokban sorra emelkedtek a paloták és nyaralók, új városrészek nőttek ki a földből, néhány helyen pedig addig nem látott impozáns épületeket húztak fel. Ilyen volt Johann Fischer von Erlach alkotása, a Belvedere palotája, Savoyai Eugén hercegi lakhelye. A herceg, mint jó hadvezér, olyan helyre építette kastélyát, amely jóval a város fölé magasodott. Stratégiailag kiváló döntés, a háborúk azonban a 18. században elkerülték Bécset.

Csak a kurucok okoztak álmatlan éjszakákat. A magyar köztudatban szinte csak huszárcsínyként élő Balogh Ádám-féle „császárugratás” valójában jóval nagyobb veszedelmet jelentett az örökös tartományok keleti sávja számára. Ezért Lipót császár 1704-ben elrendelte egy új, immár jóval kijjebb fekvő védősánc megépítését a város körül.

A linea nem egészen négy hónap alatt elkészült a 18 és 60 év közötti lakosok közmunkájával. Természetesen a tehetősebbek pénzen váltották meg munkájukat.

A 13 kilométernyi fal és árok nyomát – amely a város védelmi és vámhatárát is jelentette – ma is végig lehet követni: a múlt század hetvenes éveiben ennek mentén épült meg a külső körút, a Gürtel. De akkor még a kivezető utaknál őrbódék, vámszedő házak állottak, minden kocsi és minden személy után pénzt szedtek, az utazó holmiját pedig kíváncsi, ám könnyen megvesztegethető vámosok kutatták át.

A falait messze előre toló város népessége gyorsan növekedett. 1686-ban, három évvel az ostrom után mintegy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.