rubicon

A 9-10. századi magyarokról - idegen szemmel

„Szemrevaló és szép külsejű emberek... annyira műveletlenek voltak"
13 perc olvasás

A címként választott idézet valójában két idézet – egy korszakból, de két szerzőtől. Az egyik keletről, a másik nyugatról. Mind a két szöveget a 11. században jegyezték le, de mind a kettő 10. századi hírforrásra mutat vissza.

A „szemrevaló, szép külsejű” jelzők Gardízitól, a perzsául alkotó muszlim történetírótól maradtak ránk, aki viszont al-Dzsajhánitól, a 10. század első felében munkálkodó bokharai tudóstól vette értesüléseit. 

A magyarok műveletlenségére Ekkehard, a Sankt Gallen-i bencés monostor történetíró szerzetese tett utalást, de a kritika nem az egész népre érvényes, hanem azokra a harcosokra, akiknek 926. május 2-ai látogatása felejthetetlen nyomot hagyott a mai Svájc területén álló monostor lakóiban.

Megközelítések – távolról

Ha vissza akarnánk fejteni az információk fonalát az eredetig, hamar be kellene látnunk: ez a fonal még jóval azelőtt a semmibe vész, hogy eljutnánk a magyarok közé. A 9–10. századi magyarokról nem maradt fenn egykorú, belső keletkezésű, írott forrás. Kizárólag olyan, eltérő kultúrájú szerzők (muszlim földrajzi írók, bizánci császárok, nyugat-európai klerikusok) negnyilatkozásaiból ismerjük őket, akik nem jártak a magyar hátországban,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.