rubicon

6:3

Az évszázad mérkőzésének politikai háttere
18 perc olvasás

Rákosi Mátyás pártfőtitkár külön engedélyével kötötték le az 1953. november 25-i Ang­­lia–Magyarország barátságos labdarúgó-mérkőzést, amelyet mindkét oldalon előszeretettel tálaltak két világrend ütközeteként. 

Az Aranycsapat 6:3-as győ­zelmével utat nyitott a nyílt hazai propagandának, a brit követ pedig a budapesti visszavágó újabb csapása (7:1) után figyelmeztette a külügyminisztériumot: az ország politikai megítélésére is veszélyt jelent, ha angol csapatok magyar ellenféllel vállalnak mérkőzéseket. 

A Wembley-ben történtek különös epizódja a Horthy-korszakot idéző kiscímeres magyar zászló kitűzése, a zavart az FA főtitkára utóbb a magyarok jelképeinek gyakori változásával magyarázta. Az évszázad mérkőzésének korabeli fogadtatását, beágyazódását a társadalmi emlékezetbe és idővel kiépülő kultuszát meghatározták a rendkívüli sportesemény politikai vetületei.

Korántsem magától értetődő, hogy egy ötvenes években rendezett barátságos mérkőzés évtizedekig hatóan beépüljön a futballemlékezetbe, és még hat és fél évtized távlatából is a magyar labdarúgás leghíresebb diadalaként éljen a köztudatban. A magyar válogatott 1953. november 25-i, Anglia ellen aratott 6:3-as londoni győzelmének jelentőségét és érzékeny fogadtatását meghatározta a sajátos

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.