rubicon

6. John Quincy Adams (1825–1829)

2 perc olvasás

Az Amerikai Egyesült Államokban az alapítás óta tabunak számítanak a születési előjogok, politikusdinasztiák azonban itt is kialakultak. John Quincy Adamsnek – George W. Bushhoz hasonlóan – az apja volt az Egyesült Államok elnöke. John Adams már kora gyermekkorától arra nevelte fiát, hogy „nagy emberré”, „hazája törvényeinek, szabadságának és vallásának védelmezőjévé” váljon, vagyis méltó követője legyen. Nyolcéves korában anyja kivitte a függetlenségi háború egyik csataterére, ahol közvetlen közelről látta, hogyan esnek el családja közeli barátai. Bár a művészetek és a tudományok érdekelték, a gyűlölt jogi pályát kellett választania, mert onnan egyenes út vezet a politikához. 

Apja magával vitte európai diplomáciai útjai­ra. Így John Quincy a nemzetközi politika játékszabályaival Franklin és Jefferson mellett ismerkedhetett meg. Megtanult latinul, ógörögül, franciául, hollandul, németül, olaszul, spanyolul, s csak azt sajnálta, hogy héberül nem tud, mert akkor az Ószövetséget eredeti nyelven olvashatná. Még a szerelméről is lemondott szülei nyomására. Apja mégis elégedetlen volt, s így írt neki: „Ha nem jutsz el nem csak hivatásod, hanem hazád vezető pozíciójába, ezt csak saját lustaságodnak, hanyagságodnak és makacsságodnak köszönheted!” 

John Quincy Adams pályafutása valóságos sikersorozat volt – kivéve azt a négy évet, amit a Fehér Házban töltött el. Négy nagyköveti megbízatás után szenátorrá választották, majd

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.