rubicon

4 évszázad 5 kontinensen

A holland gyarmatbirodalom
15 perc olvasás

Hollandia máshogy és máskor gyarmatosított, mint európai vetélytársai, de nem máshol. Túlnyomórészt az elődöknek számító Portugáliától és Spanyolországtól hódított el területeket, hogy azután az újonnan felemelkedő Nagy-Britanniának legyen kénytelen átadni jelentős részét annak, amit maga is zsákmányolt. A továbbiakban már nem szerzett újabb gyarmatokat, így kimaradt a 19. század végi nagy gyarmati versenyfutásból. A hollandok egy csúnya történet lapjait próbálták újraírni, etikai megfontolásokat vinni egy alapvetően etikátlan jelenségbe. A kör négyszögesítése azonban nekik sem sikerült.

Hollandia a kezdetektől meghatározó szereplője volt az európai, majd a világkereskedelemnek. Ez jólétet, szabadságot és toleranciát eredményezett, amire a holland társadalom máig büszke. Van azonban az évszázadokon át tartó gazdagodásnak árnyoldala is, hiszen a korai világkereskedelem természetéből adódóan gyarmatosításhoz, idegen országok és népek kizsákmányolásához vezetett, nem beszélve a rabszolga-kereskedelem által áruvá tett embereknek okozott szenvedésekről.

Egy, a közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint az Európán kívüli felmenőkkel rendelkező hollandok túlnyomó többsége úgy véli, az országnak bocsánatot kell kérnie a történtekért, míg a „fehér” hollandok javarészt ellenzik az ilyen gesztust. A politika sokáig elzárkózott a bocsánatkéréstől, mondván, a mai generá­ciók nem tehetőek felelőssé rég letűnt elődeik tetteiért, míg 2022. december 19-én a miniszterelnök, Mark Rutte a hágai Nemzeti Levéltárban elmondott beszédében kormánya nevében bocsánatot kért a holland gyarmatosítás 250 éve alatt történtekért. Konszenzusról azonban továbbra sem beszélhetünk, a holland társadalom megosztottsága ezen a téren

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.