rubicon

27. William Howard Taft (1909–1913)

2 perc olvasás

A híres politikusdinasztia alapítója az Egyesült Államok egyik legsikertelenebb elnöke volt. Hiányzott belőle az önállóság, képtelen volt az erőskezű és határozott vezetőhöz illő gyors és merész politikai döntésekre. Mindig alárendelte magát valakinek: először szülei, majd felesége és Theodore Roosevelt tanácsait követte. 

Különböző igazságszolgáltatási hivatalok betöltése után a Cincinnati Egyetem jogi karának professzora és dékánja, majd a Fülöp-szigetek főkormányzója lett. Barátja, Theodore Roosevelt a hadügyminiszteri tárcát adta neki, majd ő irányíthatta a Panama-csatorna építését, valamint a Kubával és Japánnal folytatott tárgyalásokat. Felesége, családtagjai és főleg Theodore Roosevelt unszolására elfogadta a Republikánus Párt jelölését az 1908-as elnökválasztásra. És ezzel kezdődtek a bajok.

Nem tudta irányítása alá vonni sem a Republikánus Pártot, sem a Kongresszust, és meggyőződéses konzervatívként nem vonzódott a reformokhoz. A mindkét párt körében hódító progresszív mozgalom tagjai már régóta követelték a behozatali vá­mok mérséklését, amelytől az iparcikkek árának csökkenését remélték. Taft 1909-ben a vámcsökkentés céljával rendkívüli ülésszakra hívta össze a Kongresszust. A Képviselőház által felvázolt törvényt a Szenátus addig

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.