rubicon

2. John Adams (1797–1801)

3 perc olvasás

Az Egyesült Államok első alelnöke és második elnöke egész életében úgy érezte, hogy országa nem értékeli megfelelően a szolgálatait – s ebben alighanem igaza volt. A Kontinentális Kongresszus számtalan bizottságának volt tagja, ő javasolta, hogy George Washingtont nevezzék ki főparancsnokká, hogy számolják fel a brit uralkodó hatalmát minden gyarmaton, és ő beszélte rá Thomas Jeffersont a Függetlenségi nyilatkozat megfogalmazására. 

Diplomáciai feladatokat látott el Párizsban (1778–79), Hollandiában (1780–82), Nagy-Britanniában (1785–88), s tagja volt a függetlenségi háborút lezáró párizsi békeszerződést aláíró delegációnak (1783) is. Rendkívüli munkabírással évtizedeken át éjjel-nappal dolgozott hazája érdekében, és húsz éven át még a családjával is csak ritkán találkozott. Mégsem kedvelték, mert ügyet­len volt, türelmetlen és indulatos, nem tudott kedveskedni, csevegni, barátkozni – és talán túlságosan okos volt ahhoz, hogy elfogadja honfitársai dicsőségről szövögetett álmait.

Egyetlen kollégája sem volt olyan művelt a jog és a politikai filozófia terén, mint ő, de nem értette meg, hogy hazájában nem lehet megkérdőjelezni bizonyos szép eszméket. Ezek szerint Amerika né­pe mindenben különbözik az európaiaktól, önzetlen, hazafias és szabadságszerető nép, amely előtt megnyíltak a végtelen fejlődés és gazdagodás lehetőségei. Adams ezzel szemben azt vallotta, hogy az amerikaiak semmiben sem jobbak, tisztábbak és erkölcsösebbek más népeknél, s ezért őket is sújtani fogják az önzés, a korrupció és pártviszályok következményei. Az arisztokratikus elit és a nép ellentéteit pedig egy monarchikus jellegű, igen erős, abszolút vétójoggal rendelkező s a törvényhozásban is szerepet játszó végrehajtó hatalomnak kell feloldania és ki­egyensúlyoznia. 

Ellenfelei ezért egész

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.