rubicon

1968

Egy év, amely megrengette a világot
11 perc olvasás
Ja­nuár

1. Ma­gyaror­szá­gon az új fo­gyasz­tó­i­ár-­rend­szer be­ve­ze­té­sé­vel kez­de­tét ve­szi a ká­dá­ris­ta gaz­da­sá­gi re­form­kí­sér­let, ame­lyet össze­fog­lal­va új gaz­da­sá­gi me­cha­niz­mus­nak ne­vez­nek. 

* Megala­kul a Bu­da­pes­ti Köz­le­ke­dé­si Vál­la­lat (BKV).

5. Ale­xan­der Dubček lesz Cseh­szlo­vá­kia Kom­mu­nis­ta Párt­já­nak új fő­tit­ká­ra.

6. Ma­gyaror­szá­gon több nagy­üzem­ben be­ve­zetik a rö­vi­dí­tett mun­ka­időt – a két­he­ten­kén­ti sza­bad szom­ba­tot.

11. Meg­hal Se­res Re­zső san­zon­szer­ző. A har­min­cas évek­ben írt örök­zöld szá­ma, a Szo­mo­rú va­sár­nap vi­lág­hí­rű lett a saj­tó ál­tal a mű ha­tá­sá­nak tu­laj­do­ní­tott ön­gyil­kos­sá­gi hul­lám miatt.

21. Grön­land fe­lett le­zu­han egy hid­ro­gén­bom­bák­kal fel­fegy­ver­zett ame­ri­kai B–52-es ne­héz­bom­bá­zó. A bom­bá­zón tűz üt ki, a sze­mély­zet kiug­rik a gép­ből. A Thu­le kör­nyé­ki te­rü­le­tet azon­nal át­fé­sü­lik, és ra­dioak­tív su­gár­zás­ra vo­nat­ko­zó ria­dót ren­del­nek el. A Pen­ta­gon ha­ma­ro­san be­je­len­ti, hogy a Thu­le lé­gitá­masz­pont kör­nyé­kén a sark­vi­dé­ki te­rü­let­re zu­hant ron­cso­kat meg­ta­lál­ták. A négy hid­ro­gén­bom­ba rész­ben meg­ke­rült, de a ra­dioak­tív idő­zí­tők­nek nyo­ma ve­szett, hiá­ba ku­tatták át a te­rü­le­tet ku­tya­szá­non ér­ke­zett, spe­ciá­lis vé­dő­ru­há­ba öl­tö­zött ame­ri­kai egy­sé­gek. Az ame­ri­kai lé­gie­rő ha­ma­ro­san fel­hagy az­zal a tak­ti­ká­val, hogy vá­rat­lan el­len­sé­ges nuk­leá­ris lé­gi csa­pás el­ke­rü­lé­se ér­de­ké­ben fo­lya­ma­to­san a le­ve­gő­ben tart­son több nuk­leá­ris bom­bá­zót. 

* Egy észak-­ko­reai kom­man­dó tit­kos ak­ció­ban meg­kö­ze­lí­ti a szöu­li el­nö­ki pa­lo­tát. Cél­ja a dél-­ko­reai el­nök, Park Chung Hee megölé­se. Az ak­ciót az utol­só pil­la­nat­ban fel­fe­de­zik, a tá­ma­dó­kat megölik. 

22. Észak-­ko­reai ha­tár­őr­ha­jók fel­tar­tóz­tat­nak egy ame­ri­kai kém­ha­jót a két Ko­rea ha­tár­vi­zein. A Pu­eb­lo le­gény­sé­gét őri­zet­be ve­szik, egy ame­ri­kai éle­tét vesz­ti.

30. A Tet­-of­fen­zí­va kez­de­te a viet­na­mi há­bo­rú­ban. 90 vá­ros­ban majd fél­mil­lió észak-­viet­na­mi ka­to­na össze­han­golt tá­ma­dá­sa in­dul meg,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.