rubicon

1938 – A revízió éve

39 perc olvasás

A magyar politikai vezetés számára a revízió kérdése 1938-ra a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kapott. Részben a térségben kialakuló nemzetközi feszültségek – Németországnak a status quo megváltoztatására irányuló egyre aktívabb fellépése, illetve a Csehszlovákiában tapasztalható belső bizonytalanság, a szudétanémet és a szlovák kérdés kiéleződése – közelebb hozták a magyar területi követelések nyílt diplomáciai felvetésének lehetőségét. Másrészt a revízió napirendre kerülése legitimációs célokat, a belpolitikai stabilitás megszilárdítását is szolgálta a megerősödő radikális törekvésekkel, szélsőjobboldali tényezőkkel szemben, melyek már nemcsak a kormány mérsékelt politikai irányvonalát kritizálták egyre hangosabban, hanem a fennálló alkotmányos parlamenti berendezkedés alapjait is megkérdőjelezték.

Az 1938 márciusában végrehajtott Anschluss, Ausztria Németországgal történő egyesítése csak tovább erősítette mindkét szempontot. Az esemény kapcsán a magyar politikai reakciók – köztük a társadalom megnyugtatását célzó kormányzói rádióbeszéd – a magyar törekvések Németországgal való együttműködésben történő megvalósítását, illetve a hazai szélsőséges erők fellépésének elutasítását hangsúlyozták. Az Anschluss legfontosabb külpolitikai tanulsága az volt, hogy bár a versailles-i békehatározatok egyértelműen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.