rubicon

1933. január 30.

Legális forradalom?
24 perc olvasás
1933. január 30-án két legenda is született, amelyek máig megzavarják a fejeket: a „legális forradalom” és a „nemzetiszocialista hatalomátvétel” legendája. Máig hallani újra és újra az érvet, hogy Hitler a legerősebb párt vezéreként, legális úton került hatalomra, és a ráruházott hatalommal csak később, fokozatosan élt vissza. Ez a nézet túlságosan felületes és formalista. Egyébként sem tudja elrejteni, hogy ezáltal született és röppent fel 1945-ben a 80 millió tévútra vezetett német legendája.
A tekintélyuralmi politika

A tekintélyuralmi politikát Németországban még a világgazdasági válság és annak a belügyekre gyakorolt gazdasági-pénzügyi következményei előtt az 1929–1930 telén hozott 48. törvénycikk alapozta meg, amelyet Brüning, Papen és Schleicher birodalmi kancellárok egyre növekvő keménységgel hajtottak végre, a köztársaság kárára és végeredményben Hitler javára. Nem kellett a barna demagógnak egy lépést sem tennie, hogy végül betakaríthassa azt a termést, melynek magjait konzervatív kengyeltartói vetettek el. A hatalmat azok az erők játszották a kezére, akik az 1919-ben létrejött köztársasággal szemben a porosz-német parancsuralmi államhoz való visszatérést tűzték ki célul.

E tekintélyuralmi politikának rettenetes következményei voltak. A Reichstagot 1930-tól kezdve lépésről lépésre kikapcsolták a rendszeres törvényhozási folyamatból, illetve többhetes elnapolások miatt önmagát kapcsolta ki. Teret hódított a demokratikus pártok parlamenti kontrollját egyre inkább nélkülöző elnöki szükségrendeleti kormányzás, különösen Heinrich Brüning merev takarékossági és deflációs politikája idején. A „pártok feloszlatásának” végzetes jelszava már egy évvel Hitler hatalomra jutása előtt a köztudatban forgott.

1930-tól lépésről lépésre megszüntették

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.