rubicon

[1920] Ha nincs Trianon

Alternatívakeresés a történeti Magyarország összeomlásának időszakában
23 perc olvasás

Unásig ismételt közhely, hogy a „mi lett volna, ha…” történelmietlen felvetés. Ez egyáltalán nincs így. A történeti lehetőségek vizsgálata fontos része a történész mérlegelőmunkájának. Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy az elemzéshez rendelkezésünkre álljon a lehető legtöbb adat a történeti alternatíva felvázolásához, a csomópontok és az elágazások vizsgálatához. A világháborús összeomlás és Trianon kapcsán sincs birtokunkban minden adat, de talán nem érdektelen megvizsgálni a magyar történeti közbeszéd néhány toposzát. Bemutatni, hogy mi volt valóban sorsdöntő mozzanat, és mi volt olyan pillanat, amit csak az utókor stilizált annak. Milyen lehetőségei voltak a magyar politi­kának a háború végén, hogy élt ezekkel a lehetőségekkel és mit tehetett volna? Az alábbi gondolatkísérletek részben a mérlegelés, részben a szabadjára eresztett fantázia termékei: ilyenként kell kezelni őket.

Ha a Monarchia megnyeri a háborút…

Tulajdonképpen megnyerte. A kettős birodalom céljai a háború elején meglehetősen szolidak voltak: Szerbia megbüntetése, dominancia a Balkánon, az orosz veszély elhárítása. Az annexió nélküli békét a magyar politikai elit is pártolta: elsősorban azért, mert újabb nemzetiségi tömegek megjelenése az országban a nagyon is törékeny etnikai egyensúly felborulását jelentette volna. Bár a széleken, a magyar imperialisták körében megjelentek hóbortos

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.