rubicon

1913 vagy 1914?

Miért nem 1913-ban tört ki az I. világháború?
13 perc olvasás

Az első világháborúval kapcsolatban gyakorta felmerül a kérdés: vajon miért éppen 1914 nyarán tört ki? Hiszen köztudott, hogy a megelőző tíz esztendő során számos háborúra, illetve súlyos nemzetközi konfliktusra került sor (főleg Európában), melyek közül bármelyik alkalmas lehetett volna rá, hogy akár kontinentális, akár világháború kiindulópontja legyen. Vajon mi volt az a többlet, ami a júliusi válságot (ahogy a szarajevói merényletet követően kirobbant osztrák–magyar–szerb viszályt a történettudomány elnevezte) alkalmassá tette arra, hogy napok alatt a világ jelentős részére kiterjedő fegyveres összecsapássá szélesedjen?

Magyarországon a 2004-ben elhunyt történészprofesszor, Galántai József neve a múlt század hatvanas éveinek közepétől haláláig szinte egyet jelentett az első világháborús történeti kutatásokkal. Gazdag életművének egyik viszonylag kevés visszhangot kiváltó tanulmánya (Austria-Hungary and the War. The October 1913 Crisis – Prelude to July 1914. Bp., 1980) lehetőséget kínál számunkra, hogy a júliusi válságot összehasonlítsuk az 1913. októberi krízissel. Ez utóbbiban – akárcsak a szarajevói merényletet követően – Ausztria–Magyarország és Szerbia volt a két közvetlenül érintett fél, ami kiváló lehetőséget nyújt az összevetésre, tekintve, hogy a korábbi konfliktust sikerült békésen rendezni, a későbbit viszont nem.

Két év – két eset Gróf Burián István báró (1851–1922), 1913–1915 között Magyarország király személye körüli minisztere

Logikusnak látszik, hogy ha sikerül

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.