rubicon

175 éve született Benczúr Gyula

18 perc olvasás

Nehéz megmondani, hogy a bizonyos években született emberek miért is alkotnak korszakformáló nemzedéket, s hogy vajon mihez képest tekinthetünk másokat az úgynevezett „elfelejtett" nemzedékek tagjainak. A magyar festészet történetében világosan kitapintható, hogy a kiegyezés idején pályájuk kezdetén lévő művészek legjobbjai valóban egy korszakos generációt formáltak. Úttörői voltak a még fiatalabb moderneknek s beteljesítői a klasszikus akadémiai tradíciónak. Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Paál László, Mészöly Géza, Benczúr Gyula mind az 1840-es évek közepén látták meg a napvilágot. 1848 forradalmi lelkesültségét legföljebb már csak apáik közvetítésével élhették át, az 1867 utáni nagy feladatok viszont már őket találták meg elsőként. Ők, a „kőszívű ember unokái", egy józanabb, békésebb, minden korábbinál nagyobb le­hetőségeket ígérő korszaknak voltak alapító nemzedéke.

A Benczúrok régi felső-magyarországi família Liptó, Árva, Nyit­ra, Sáros és Abaúj megyei ősökkel. A család első ismert tagja Benczúr Tóbiás, aki 1611-ben Zsófia nevű feleségével, valamint Anna, Izsák, Márton és János nevű gyermekeivel nyert nemességet II. Mátyás királytól. A nemesítésről

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.