rubicon

[1541] Vajon kié lett volna az ország?

Ha a sors több időt ad János királynak
15 perc olvasás

Olykor megfeledkezünk arról, hogy a történelmet emberi döntések sora alakítja, országok sorsa múlik egy ember testi hibáján vagy betegségén, lelki alkatán, személyisége által meghatározott lépésein. A különféle kutatói irányzatoknak megfelelően elemzünk és magyarázunk, míg végül kétséget kizáró eredményre jutunk, s akkor már tudjuk, mi miért történt úgy, ahogy. Holott minden történhetett volna egészen másként is egy alternatív valóságban, amelyben más sors jut a főszereplőknek, más döntések, más egyéni cselekvések mozdítják valamely irányba egy meghatározó időpontban birodalmak, országok – a példa kedvéért éppen hazánk – történelmét. Az alábbiakban arra teszek óvatos – vagy talán épp óvatlan – kísérletet, hogy átgondoljam, illetve az olvasókat közös gondolkodásra hívjam: mi lett volna, ha I. János király nem hal meg 1540 nyarán Szászsebesen és a sorstól kap még 10-15 évet..

Ahhoz, hogy egy alternatív történetet állíthassunk fel János király életben maradása esetére, induljunk ki mégis a valós tényekből, áttekintve mindenekelőtt a harmincas évek végén, a váradi béke körüli időkben az országban kialakult politikai-hatalmi helyzetet. 

Az ország

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.