rubicon

1. George Washington (1789–1797)

3 perc olvasás

Az első elnököt kultikus tisztelet övezte hazájában. Egy 1845-ben megjelent életrajz szerzője így áradozott: „Legyen minden gyermek első szava: anya; a második: apa; a harmadik pedig: Washington!” Születésnapja nemzeti ünnep, vezetékneve keresztnév lett, s az Egyesült Államokban tizenkét felsőoktatási intézményt, számtalan községet, megyét, tavat, hegyet és folyót neveztek el róla, valamint egy államot és a szövetségi fővárost. 

Virginiai ültetvényes család második fia volt, aki földmérőként dolgozott, s csak bátyja örökségének és házasságának köszönhetően vált mó­dos ültetvényessé. Részt vett a francia gyarmatosítók ellen folytatott harcokban, ennek köszönhette, hogy  a  függetlenségi  hábo­rú (1775–1783) kirobbanása után a Kontinentális Kongresszus az amerikai hadsereg főparancsnokává nevezte ki. 

Több csatát vesztett el, mint amennyit megnyert, de sohasem adta fel a harcot, és a fosztogatást tiltva sikerült megőriznie a hadserege irán­ti társadalmi támogatást. Első vereségei után, 1776 végén se­regével együtt átkelt a je­ges Delaware folyón, s a trentoni és princetoni csatákban aratott győzelmeivel lelket öntött a függetlenség híveibe. Yorktown bevétele (1781) után a brit kormány belátta, hogy nem képes sem döntő győzelmet aratni, sem tartós megszállás alá vonni a lázadók óriási területét. 

A legnagyobb szolgálatot azzal tette hazájának, amit nem tett meg. A katonai összeomlás, pénzügyi válság és társadalmi anarchia fenyegetése idején ugyanolyan társadalmi támogatással vehette volna át a hatalmat, mint francia kortársa, Napóleon. Ő azonban személyes fellépé­sével akadályozta meg 1783.

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta