rubicon
back-button Vissza
1957. április 1.

A BBC áprilisi tréfája

Szerző: Tarján M. Tamás

 

„A svájci spagettitermesztés természetesen nem hasonlítható a hatalmas olasz termeléshez. Biztos vagyok abban, hogy nézőink közül sokan láttak már fényképeket a hatalmas Pó-völgyi spagettiültetvényekről. A svájciaknál azonban ez inkább családi vállalkozás.” (Részlet a BBC „tudósításának” szövegéből)

1957. április 1-jén sugározta a BBC televíziós csatorna a Panoráma című műsorának tudósítását arról, hogy Svájcban elérkezett a spagettiszüret ideje. A britek túlnyomó többsége el is hitte a spagettifák létezését, így a BBC sikerrel hajtotta végre a televíziózás történetének első áprilisi tréfáját.

Annak ellenére, hogy április 1-jét az átlagos napok közé soroljuk, valamilyen oknál fogva számos európai népnél kialakult az a hagyomány, hogy ezen a napon az emberek megviccelik, lóvá teszik egymást. Jóllehet, a falragaszokon és a nyomtatott sajtóban megjelentetett álhírek révén a média már igen korán bekapcsolódott a közösségek április 1-jei „bolondításába”, a televíziózásban erre egészen az 1957-es esztendőig kellett várni.

Az első mozgóképes áprilisi tréfát a brit BBC csatorna egyik élelmes operatőre, az osztrák származású Charles de Jaeger eszelte ki, a spagettifák ötlete pedig a mókamester elmondása szerint onnan eredt, hogy iskolaévei alatt egy tanára így korholta a diákokat: „Olyan hülyék vagytok, hogy azt is elhinnétek, a spagetti fán terem.” De Jaeger elhatározta, hogy így teszi lóvá a BBC nézőit, amire jó eséllyel pályázott, ugyanis ez a tésztafajta akkoriban még nem terjedt el túlságosan a szigetországban; a britek, ha láttak is spagettit, többnyire csomagolt vagy kész állapotban találkoztak vele, az olasz konyha iránt kevésbé érdeklődők pedig akár el is hihették, hogy ez az étel tényleg fán terem.

Az operatőr különösen nagy gonddal készítette elő a csínyt, ugyanis arról csak közvetlen felettese, Leonard Miall tudott, és de Jaeger egy svájci kiküldetése alatt forgatta le a később híressé vált felvételt. A férfi 1957 márciusában utazott az alpesi országba, majd hosszas keresés után – Ticino kantonban, a Luganói-tó partján – talált is egy helyet, ahol a ködös, esős időjárás ellenére már virágoztak a fák. De Jaeger ezután beszerzett 10 kilogramm spagettitésztát, és kikísérletezte, hogy miként tudná leghitelesebben bemutatni a spagettit termő növényt.

De Jaeger utasítására a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.