rubicon
back-button Vissza
1938. október 30.

Marslakók támadják meg az Egyesült Államokat

Szerző: Tarján M. Tamás

„A boldog befejezés csak azon múlik, hogy hol hagyod abba a történetet.” (Orson Welles)

1938. október 30-án számolt be arról az egyesült államokbeli CBS rádióadó, hogy egy Marsról érkezett űrhajó landolt New Jersey állam egyik farmján, és megkezdte a Föld leigázását. A bejelentés valójában az Orson Welles-féle Mercury Társulat halloweeni műsorának része volt, a hallgatóság egy része azonban pánikba esett, és hamarosan fejvesztve hagyta el otthonát.

A tömeghisztéria fő felelőse egy Orson Welles nevű fiatalember volt, aki – 23 esztendős kora ellenére – már komoly tapasztalattal és kivételes tehetséggel rendelkezett úgy a színjátszás, mint a -rendezés és a forgatókönyvírás terén. Welles, aki Európában és az amerikai Szövetségi Színházprojekt alkalmazottjaként is számtalanszor bizonyította képességeit – színészként például a Rómeó és Júliában, rendezőként pedig a haiti környezetbe átültetett Macbeth-adaptációjával aratott sikert –, 1937-ben saját társulatot alapított, mely egy év után szerződést kapott a CBS rádiótól. A fiatalember és csapata, a Mercury Társulat azontúl heti egy órás műsoridőt kapott, ennek keretében azonban egy alkalommal milliókat sikerült halálra rémíteniük.

Az 1938-as esztendő halloweenjére ugyanis a színházi polihisztor rádiójátékot készített H. G. Wellsnek A világok harca című fantasztikus kisregényéből, mely egy Marsról indított invázióról szól. Welles a történetet a közeli jövőbe, az 1939-es esztendőbe helyezte, és korábbi katasztrófákról – például a Hindenburg léghajó pusztulásáról – készített hangfelvételekkel, valamint munkatársainak a segítségével alkotta újra Wells történetét. Nem igaz tehát, hogy a Mercury Társulat tudatosan készült volna az amerikaiak átverésére, Wellesék kiváló minőségű felvétele, hiteles játéka és a szerencsétlen körülmények nyomán azonban a fiktív marsi invázió végül igazi pánikot keltett.

A tömeghisztériában fontos szerepet játszott, hogy A Mercury Társulat az éterben című esti műsorba „belelógott” a rivális NBC rádió egyik népszerű komédiája, melyet a hallgatók nagy része rendre előnyben részesített Wellesékkel szemben. Miután Edgar Bergen műsorszáma véget ért, az NBC-n egy zenei blokk következett, ezért sokan átváltottak a CBS adására; így aztán a szerző a rádiójáték elején hiába figyelmeztetett a bemutatott történet fiktív jellegére, a közönség zöme csak

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.