rubicon
back-button Vissza
1979. március 26.

Washingtonban aláírják az egyiptomi-izraeli békét

Szerző: Tarján M. Tamás

1979. március 26-án írta alá Anvar Szadat elnök és Menáhem Begin miniszterelnök Washingtonban az Egyiptom és Izrael közti békeegyezményt.

Egyiptom, a többi arab államhoz hasonlóan, nem ismerte el a Palesztinában létrehozott zsidó államot, és gyakorlatilag állandó hadiállapotban állt vele. Az Egyesült Államoktól jelentős támogatásban részesülő Izrael azonban sikeresen megvédte magát az őt körülvevő – egyébként szovjet segítséget élvező – arab államokkal szemben, sőt, Egyiptom a háborúk során hosszú időre elvesztette a Sínai-félsziget feletti irányítást is (1957–67 és 1967–79 között izraeli megszállás alatt állt), amit az 1973-as, ún. Jóm Kippúr-i háború során sem sikerült visszaszereznie.

A két ország kapcsolatában a változás első jelei 1977-ben mutatkoztak: ekkor Szadat egyiptomi elnök látogatást tett Jeruzsálemben, beszédet tartva a Knesszetben is. Következő év szeptemberében a két vezető az Egyesült Államokban találkozott, ahol Jimmy Carter elnök védnöksége alatt Camp Davidben folytattak tárgyalásokat a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok kialakításáról. A békét előirányzó Camp David-i egyezmény megkötéséért mind Szadat, mind Begin Nobel-békedíjban részesült 1978-ban.

Carter 1979-ben Washingtonban ültette tárgyalóasztalhoz a két politikust, akik március 26-án aláírták az egyiptomi–izraeli békeszerződést. Ennek rendelkezései szerint Izrael 1979-re kiürítette a később demilitarizált Sínai-félszigetet, Egyiptom pedig első arab államként elismerte Izrael létét. Szadat diplomáciai lépését az Egyesült Államok összesen 38 milliárd dollár segéllyel honorálta, amelyet a Camp David-i megegyezés évétől 2000-ig folyósított.

A békeszerződést természetesen az arab világban nem kísérte rokonszenv: főleg a Jasszer Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet utasította el, de még ebben az évben felfüggesztették Egyiptom tagságát az Arab Ligában (1989-ig), Szadat elnök ellen pedig 1981. október 6-án halálos merényletet követtek el az Iszlám Dzsihád terroristái. A két ország közti békés viszony azonban nem Szadat személyes politikájához kötődött, utóda, a 2011 februárjáig hatalmon lévő Hoszni Mubarak idején létrejöttek hivatalos diplomáciai kapcsolatok is Izrael és Egyiptom között.