rubicon
back-button Vissza
1848. január 24.

Kezdetét veszi a kaliforniai aranyláz

Szerző: Tarján M. Tamás

„Kalifornia az amerikai álom egy új modelljét mutatta meg az embereknek – egy olyan ideált, ahol a hangsúly a kockázatvállalásra való képességre, a jövő kockáztatására való hajlandóságra került.” (Henry William Brands amerikai történész)

1848. január 24-én, egy malomárok ásása közben fedezte fel az első kaliforniai aranyrögöket James W. Marshall, a Coloma közelében élő földbirtokos, John Sutter munkása. Miután bizonyossá vált, hogy Sutter birtoka és a környező hegyvidék rengeteg nemesfémet rejt magában, aranyláz robbant ki a Csendes-óceán partvidékén, mely szinte példátlan fejlődést hozott az Egyesült Államokba betagozódó Kalifornia számára.

A svájci felmenőkkel rendelkező Sutter még az 1830-as években, a mexikói uralom idején telepedett le Coloma városa mellett, ahol – gyakran az indiánok munkára kényszerítésével – virágzó gazdaságot épített fel. A földbirtokos az 1846-os amerikai-mexikói háborúból is szerencsésen került ki, ugyanis idejekorán átállt a későbbi győztes, az Egyesült Államok oldalára, így „birodalmát” 1847 ősze után is megtarthatta. Sutter 1848 elején elhatározta, hogy fűrészmalmot építtet az America folyónál, a munkálatok közben, január 24-én azonban az építészbrigád vezetője, James W. Marshall azzal kereste meg, hogy árokásás közben aranyrögökre bukkant.

Tán furcsának tűnhet, de a földbirtokos ezután mindent megtett annak érdekében, hogy eltitkolja a felfedezést, ennek azonban igen kézenfekvő okai voltak: Sutter természetesen arra is gondolt, hogy egyedül fölözi fel a hasznot, de legalább ennyit számított, hogy a férfi féltette virágzó gazdaságát az arany miatt kezdődő hisztériától. Mint kiderült, félelme nem volt alaptalan, hiszen annak ellenére, hogy az első kaliforniai aranyrögöket ő tarthatta a kezében, a beáramló szerencsevadászok tönkretették földjeit, elhajtották állatait, és az 1850-es évek elejére csődbe vitték vállalkozását.

Sutter minden igyekezete ellenére az arany híre márciusban eljutott a kaliforniai újságokba, egy Samuel Brennan nevű élelmes vállalkozó pedig elébe ment a várható hatalmas forgalomnak: felvásárolta a Kaliforniában fellelhető szinte összes bányászfelszerelést, és a nyugati partot bejárva az America folyóból származó aranyport mutogatta az álmélkodó telepeseknek. A mesés gazdagság híre 1848 augusztusában már a New York Herald szerkesztőségébe is eljutott, decemberben pedig Polk elnök hivatalosan is bejelentette, hogy a

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.