rubicon

Windisch-Grätz és Haynau

Két fővezér Magyarországon
19 perc olvasás
A hadtudomány elméletével foglalkozó hadvezérek és tudósok számára az elmúlt évszázadok során az egyik nagy kérdés az volt, vajon mekkora szerepe van a szerencsének a háborúban, s milyen mértékben lehet ezt a szerepet csökkenteni vagy növelni. Zrínyitől Clausewitzig és tovább sokan próbálták legalább az állandó tényezők és a szerencse arányát eltalálni – kevés sikerrel. A magyar szabadságharc sorsát alighanem szerencsésen befolyásolta az a tény, hogy a magyar hadsereg eleinte Jellasiccsal, majd Windisch-Grätzcel találta magát szemben, és legalább akkora szerencsétlenséget jelentett, hogy 1849 május végén Julius Haynau táborszernagy vette át az osztrák hadsereg vezetését.

Alfred Candidus Ferdinand zu Windisch-Grätz herceg 1787. május 11-én született az akkor osztrák fennhatóság alá tartozó Brüsszelben. Az ifjú Alfred, aki egészen a 11. századig tudta visszavezetni családfáját, gondos nevelést kapott, amely különösen a katonai tudományokra terjedt ki. 1804-ben főhadnagy lett egy dzsidásezredben, s 1805–1814 között részt vett a Napóleon elleni hadjáratokban, ahol többször kitüntette magát, így a háború végén már ezredes volt. 1815-ben feleségül vette Eleanore Schwarzenberg hercegnőt, Felix Schwarzenberg hercegnek, a későbbi miniszterelnöknek a testvérét.

Hercegi erély

1826-ban vezérőrnaggyá (tábornokká) léptették elő, 1833-ban altábornagy lett, 1840-ben pedig csehországi főhadparancsnokká nevezték ki. A herceg, akit születése és neveltetése egyaránt a birodalmi arisztokráciához, azon belül is a birodalom hagyományos, rendi szerkezetét megőrizni kívánó csoporthoz kötött, idegenkedett minden változástól. Ezek az évek nagyobbrészt békésen teltek, bár Windisch-Grätznek 1844-ben már egy prágai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.