rubicon

Volt egyszer egy szövetség

A francia–orosz frigy
6 perc olvasás
1893-ban addig elképzelhetetlen eseményre került sor: két eltérő berendezkedésű ország szövetséget kötött egymással. Az orosz szövetség emelte ki Párizst a diplomáciai elszigeteltségből, s Pétervár a francia kapcsolattal kerülte el a diplomáciai elzártságot. Németország földrajzi harapófogóba került.

1873-ban Otto von Bismarck, a „vaskancellár”, koalíciót hozott létre – a három császár szövetségét – Németország, Oroszország és Ausztria–Magyarország részvételével. S mivel Franciaországnak gyarmati ellentétei voltak Angliával, Párizs diplomáciai elszigeteltsége teljesnek látszott. Kevesen mertek arra gondolni, hogy a francia vezetés szövetségi ajánlatát Pétervár egyszer majd kedvezően fogadja.

A két ország eltérő társadalmi berendezkedése is a közeledés ellen dolgozott. III. Sándor cár a francia köztársaság puszta létében is a monarchikus elvre irányuló fenyegetést látta. Ugyanakkor Párizsnak is voltak fenntartásai leendő szövetségesével szemben. A radikális köztársaságiak egyik vezetője, Clemenceau úgy vélte, nem lehet igazi szimpátia egy köztársaság és egy önkényuralom között, s volt, aki attól félt, hogy Oroszország a döntő pillanatban magára hagyná Franciaországot. A fenntartások ellenére mindkét országban azok voltak többségben, akik a közeledést akarták. Oroszországban az ipari burzsoázia s a földbirtokosok egy része, Franciaországban pedig elsősorban a pénzügyi körök tartoztak ehhez az irányvonalhoz.

Cár levett kalappal

A nemzetközi helyzet alakulása is a szövetség útját egyengette. Miután a Balkánon kialakult válság szétrobbantotta a három császár szövetségét, Bismarck új hatalmi szisztémát épített fel: Ausztria–Magyarország részvételével a kettős szövetséget 1879-ben, amely 1882-ben Olaszországgal bővült. A hármas

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.