rubicon

Vér és kenyér

Gabonaellátás 1919-ben a megszállt Magyarországon
12 perc olvasás

A közélelmezés már az első világháború éveiben is mind nagyobb problémát jelentett. A háborús viszonyok között külföldről nem lehetett élelmiszert behozni, a hazai élelmiszer-termelés pedig a mezőgazdasági munkaerőt érintő behívások – és az igásállatok besorozása – miatt általában elmaradt a békeidőkétől. Az összeomlás után pedig a mindennapi kenyér biztosítása is olyan feladattá vált, amelynek megoldásához a kiszolgáltatott helyzetben lévő ország kormányának a győztes nagyhatalmak és Trianon haszonélvezőinek jóindulatában kellett bíznia.

A háború alatt a sokszorosára növekvő létszámú hadsereg és a szintén gyorsan növekvő hadiipari munkásság élelmiszer-szükségleteit egyre nehezebb volt kielégíteni, ellátásuk érdekében a kormány egyre több élelmiszer forgalmát vonta ellenőrzése alá. A hadseregen kívül elsősorban azoknak a társadalmi csoportoknak – köztisztviselők, hadiipari munkásság – a megfelelő és elfogadható áron történő ellátását igyekeztek biztosítani, amelyek élelmezését politikai szempontból is fontosnak tartották. A különféle élelmiszerfajták forgalmazása a kormány által életre hívott „központok” kezébe került, amelyek tulajdonképpen monopóliumot kaptak az adott élelmiszer felvásárlására és elosztására. A termelők és a fogyasztók szemében egyaránt hamar népszerűtlenné váló „központok” közül a leg­fontosabb az 1915 nyarán létrehozott Haditermény Rt. volt, amelynek elsősorban a kenyérgabona begyűjtését és elosztását kellett lebonyolítania. 

A gabonatermés mentése 1919-ben

A kormányzat már 1915 nyarán zár alá vette az ország kenyérgabona-termését, s rendeletben szabályozta, hogy a gazdaságok mekkora mennyiséget tarthatnak meg saját céljaikra, a felesleget pedig csak a Haditermény Rt.-nek adhatták el – szabott áron. A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.