rubicon

Vaskapu

Elárasztott múlt
13 perc olvasás

„Egy hegylánc közepén keresztültörve tetejéről talapjáig, négymértföldnyi messzeségben; kétoldalt hatszáz lábtól háromezerig emelkedő magas, egyenes sziklafalak, közepett az óvilág óriás folyama, az Ister: a Duna. A ránehezülő víztömeg törte-e magának e kaput, vagy a föld alatti tűz repeszté kétfelé a hegyláncot? Neptun alkotta-e ezt, vagy Volcán? Vagy ketten együtt? A mű Istené! Ahhoz hasonlót még a mai istenutánzó kor vaskezű emberei sem bírnak alkotni.” Jókai Mór ír ilyen elragadtatással a Vaskapuról Aranyember című regényében. Az erre haladó utazó számára az óriási áttöréses szurdokvölgy máig lélegzetelállító látvány, ráadásul a története nem kevésbé izgalmas.

A Vaskapu kiemelt helyen áll a magyar közgondolkodásban. Nemcsak látványos panorámája, hanem elhelyezkedése is megmozgatja az emberek fantáziáját. Régtől fogva a Kárpát-medence határvidéke: a Déli-Kárpátok (annak is a legnyugatibb ré­sze, a Bánsági-hegyvidék) dél felé kanyarodva itt adja át a stafétát a balkanida hegyláncoknak, egészen pontosan a Szerb-érchegységnek. Ráadásul számos kultúra – csak a 19. század óta magyar, román, szerb, török, bolgár – hatásai keresztezték itt egymást. Még mielőtt azonban elmélyednénk a Vaskapu fordulatos és izgalmas történetében, érdemes pár szóval a földrajzi viszonyokat tisztázni.

Neptun alkotta… A Széchenyi-féle vontatóút építési munkálatai, melyek során 122 km hosszú utat vájtak a lenyűgöző, függőleges, mészkő sziklafalakba

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.