rubicon

Változás és állandóság Mussolini eszmevilágában

20 perc olvasás
Politikai megtérések, pálfordulások nem ritkák a történelemben. Századunkban is számos politikus járt meg egy pártnál többet, és bőven akadtak olyanok is, akik az egyik véglettől a másikig jutottak. Ilyen volt Mussolini, akinek életére ugyan nem voltak jellemzőek a drámai fordulatok, ám az állandóság teljesen hiányzott: gondolkodásmódja, politikai koncepciója folyamatosan változott. Felvetődik a kérdés, hogy Mussolini elveiben voltak-e olyan tartós szálak, amelyek az állandó változásokat összekötötték volna.

Mussolini élete során minden olyan 20. századi eszmeáramlatból merített, amely szemben állt a liberalizmussal és a demokratikus parlamentarizmussal, s e gondolatkör különféle elemeit – mások segítségével – végül sajátos filozófiai-politikai gondolati masszává gyúrta öszsze. Minthogy mindenkori „hitvallása” meglehetősen képlékenynek mutatkozott, ezért vele kapcsolatban sokkal jogosabban merül fel a kérdés, mint Hitlernél, hogy vajon nem volt-e egy minden meggyőződést nélkülöző, a gondolati formulákat egyszerűen hatalmi szempontoknak alárendelő személyiség.

E kérdést általában Hitlerrel kapcsolatban szokás felvetni, s Mussolini esetében inkább a szellemi megkötöttség hiányának vagy az opportunizmusnak, esetleg a cinizmusnak a kategóriája merül fel. Ám míg mindketten cinikusak és opportunisták voltak, addig Hitlernek – a nihilista végkicsengés ellenére – léteztek szilárd, évtizedeken át kitartó nézetei, Hitlert tehát biztosan nem lehet teljesen nihilistának tartani. Kérdés, hogy Mussolininak valójában volt-e olyan mélyebb meggyőződése, hite, gondolati elkötelezettsége, amely egész életútján és politikai tevékenységén végighúzódott, és amely az állandó változásokat néhány tartós szállal mégis összekötötte.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.