rubicon

Újgazdag csillogás?

Frankok és pannonok Rómában
3 perc olvasás

A Seuso-kincs feltételezett lelőhelyéről, a megtalálását és kicsempészését övező, krimibe illő történetekről sokat hallani, és az ismert tárgyegyüttes tudományos leírása is rendelkezésre áll. De sem a tudósok, sem az újságírók nem foglalkoznak a páratlan kincslelet történeti hát­terével, azzal, hogy ki lehetett Seuso, milyen társadalmi háttérből jött, és hogyan jutott egy ilyen páratlan ét­készlet birtokába. 

 

A Seusóról eddig semmilyen történeti adat nem került elő. A kincs lelőhelye szintén bizony­talan. De még azok sem állítják, hogy az ezüstkészlet Pannóniában készült volna, akik szerint a kincset a Polgárdi melletti Kő­szár­hegyen ásta ki az 1970-es évek végén Sümegh József. Ilyen magas művészi értékű ezüst­kész­leteket a 4. században csak Rómá­ban készíthettek, tehát maga a kincs egyér­tel­­műen Rómához köthető. A 4. század végén Ró­mát pannon császárok uralták, akik pan­nóniai származású tisztségviselőkkel töltöt­ték fel az Örök Város hivatalait és a birodalom katonai pozícióit. Seuso a neve alapján frank származású volt: a frankok a 4. század máso­dik felétől töltöttek be egyre magasabb funk­ciókat a római

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.