rubicon

Új világ – új világkép

6 perc olvasás
A másság elutasítása 500 éve sem volt idegen az emberektől. Vajon hányan gondolunk arra, hogy míg egy ismeretlen világ létezésének elfogadásához, gazdagságának kisajátításához néhány évtized elegendő volt, addig egy ismeretlen népesség, egy más kultúra elfogadásához fél évezred sem.

Amikor Kolumbusz „Ázsia keleti partjai” felé hajózott, az európai tudomány még azt vallotta, hogy a hatalmas Orbis Terrarum, azaz a földkerekség egy végtelen óceánnal körülvett óriási sziget. A világnézetet meghatározó keresztény vallás szerint ezen az Isten által teremtett, Európa, Ázsia és Afrika alkotta szigeten – és csakis itt – élnek Ádám és Éva leszármazottai. Az ismert világ határain kí-vül pedig a halál és a káosz várt az emberre.

A felfedező dilemmája

Vajon eszébe juthatott-e Kolumbusz Kristófnak azon a bizonyos októberi napon 1492-ben, amikor szárazföldet pillantott meg maga előtt, hogy nem az Orbis Terrarum keleti partjaihoz, hanem egy másik világba érkezett? Annyira nem, hogy még csak értetlenséggel sem fogadta azokat a benyomásokat, amelyek ellentmondtak Marco Polo útleírásainak. Egymást követő utazásai alkalmával kizárólag azokat a tényeket vette tudomásul, amelyek eredeti szándékát igazolták, s amelyek beleillettek a világképébe. Csak harmadik, 1498-ban megtett útja ingatta meg valamelyest a hitében.

Ez alkalommal történt, hogy a korábbiaknál délebbre szelte át az óceánt, körülbelül abban a magasságban, ahol az Arany-félszigetet (a mai Maláj-félszigetet) sejtette, mert azt remélte, hogy onnan majd könnyen eléri Indiát. A mai Venezuela Paria-öbléhez jutott el, amikor úgy vélte, hogy egy sziget fekszik előtte. Gondolta, ha megkerüli, kiérkezik az Indiai-óceánra. Az azonban feltűnt neki, hogy a víz, amelyen hajózik édes, nem pedig sós. Felmerült benne, hogy talán nem is tengeren, hanem valami nagyobb

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.