rubicon

Új állam az Újvilágban

Az Amerikai Egyesült Államok
31 perc olvasás

A 17. századi Európában szinte senki sem foglalkozott komolyabban az észak-amerikai gyarmatokkal: az európai civilizáció szegény és elmaradott „peremének” tekintették ezt a régiót. A 18. század hetvenes-nyolcvanas éveitől azonban egyre többen figyeltek fel arra a tényre, hogy az önállóságát kivívó amerikai nemzet vezetői az európaiak számára is fontos eszméket fogalmaztak meg, és olyan politikai rendszert hoztak létre, amelyet hamarosan az „Óvilágban” is követendő példának tekintettek. 

Az amerikai őslakosság

A fehérek által indiánok néven emlegetett észak-amerikai őslakosság megközelítőleg 200 különböző népre oszlott, és a természeti környezettől függően különböző életmódokat alakított ki. A 18. században az angol, spanyol és francia gyarmatosítók egyelőre csak kereskedni akartak velük, és azt szerették volna, hogy harcoljanak az ő ellenségeik ellen. Egyes törzseket sikerült rávenni, hogy az európai háborúk idején szövetségeseik érdekeinek megfelelően „hadi ösvényre lépjenek”. Más törzsek viszont ellenálltak, megőrizték a békét, s az is megesett, hogy védelmükbe vettek más törzseket: az irokéz törzsszövetség öt népe például 1722-ben befogadta az Észak-Karolinából elűzött tuszkaróra népet.

Az Amerikai Egyesült Államok alapító okmányának aláírása, 1776. augusztus 2. Charles-Edouard Armand-Dumaresq festménye

A legnagyobb változásokra a nyugati és keleti törzsek

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.