rubicon

Türr István

Magyar honvédtiszt az olasz szabadságharcban
5 perc olvasás
„Tán vagy százan voltak, délceg ifjú valahány, fejük felett hatalmas háromszínű zászló lobogott; tagbaszakadt, magas alakjuk félig elveszett a márciusi nap perzselte út felszálló porában. Amikor odaértek a hídhoz, így kiáltoztak az eléjük futó emberek: »Éljen! Éljen!« Az a hadnagy ott, katonái körében oly vidám és jókedvű volt, s nekem mégis összeszorult a szívem, amikor atyám így szólt: »Látod, ezek magyarok, ők is Ausztria miatt szenvednek!«”

A Garibaldi ezer harcosának majdan ércnél maradandóbb emléket állító krónikás, Cesare Abba a fenti sorokban örökítette meg gyermekkora egyik meghatározó élményét, az észak-itáliai osztrák seregből dezertált magyar huszárok átvonulását szülőfaluján. A hadnagy, akit említ, Türr István volt. A bajai vaskereskedő fiából lett hivatásos katona 1849 januárjában trappolt át a Ticino buffalorai hídján az olasz oldalra, majd csónakkal segített emberei átszöktetésében, hogy eleget tegyen az Országos Honvédelmi Bizottmány hazahívó kiáltványának.

A fenti kép még a novarai súlyos olasz vereség – az 1849-es egyesítési remények végső kudarca – előtti lelkesült hangulatot tükrözi. A marengói síkon hamarosan felesketett magyar légió azonban a hadiszerencse kedvezőtlen fordulata miatt már sem északon nem tudott harcolni, sem Rómába nem sikerült lejutnia, hogy csatlakozzon Mazzini és Garibaldi köztársaságához. Türr végül Németországban, a badeni felkelő seregben lett ezredes, majd Londonban, a korabeli emigránsok Mekkájában ette a száműzöttek keserű kenyerét.

De nem sokáig. Az ötvenes évek elején sűrűn visszajárt Észak-Itáliába, hogy részese legyen – ma sem ismerjük minden mozzanatában, hogyan – a Milánóban kirobbantani tervezett mazzinista felkelésnek. A kudarc után a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.