rubicon

Tisza István, a katona

7 perc olvasás

Az 1868-as véderőtörvény értelmében a magyarországi fiatalembereknek abban az évben kellett először megjelenniük a sorozóbizottság előtt, amelyben a 20. életévüket betöltötték. A törvény azonban lehetőséget biztosított arra, hogy valaki ennél korábban is csatlakozhasson a hadsereghez, mégpedig ön­kéntes belépés útján, ha már elmúlt 17 éves. Amennyiben pedig bizonyos műveltségbeli feltételeknek is megfelelt – jelesül: bizonyítani tudta, hogy „valamely főgymnasiumban, valamely főreáltanodában avagy ezekkel egyen- vagy más magasabb rendü tanintézetben” tanult –, igen jelentős kedvezményekre számíthatott. Az ilyen önkéntesnek csupán egy évet kellett tényleges szolgálatban eltöltenie (szemben a közös hadseregnél és a haditengeré­szetnél kötelező három, illetve a honvédségnél előírt két évvel), majd a tartalékos tiszti vizsga letétele után megkaphatta a tiszti kardbojtot. További kedvezményként az ilyen „egyévi önkéntesek”, ha még nem fejezték be tanulmányaikat, 25 éves korukig nemcsak azt választhatták meg, hogy mikor kívánják letölteni a szolgálati évüket, de azt is, hogy milyen alakulatnál. Ráadásul ezalatt, ha volt rá elég pénzük, akár a laktanyán kívül is lakhattak. 

Ferenc József és Tisza István egy hadgyarkorlaton A karrier grádicsai

Tisza István 18 éves korában, 1879-ben csatlakozott a haderőhöz, mégpedig tíz évre a közös hadsereghez és további két évre a honvédséghez (így jön ki a 12 évnyi kötelező szolgálati idő). Minthogy a megkívánt feltételeknek teljességgel megfelelt, az ifjú Tisza természetesen igénybe vette az egyévi önkéntesi kedvezményt. Első csapategysége a Clam-Gallas gróf nevét viselő 16. közös huszár­ezred lett. 1880. október 1-jén kezdte meg önkéntesi évét, majd a megfelelő vizsga letétele után, 1881. november 1-jén „szabadságolt állományú” (mai fogalmaink szerint tartalékos) hadnaggyá léptették elő. Mint ilyennek a törvény értelmében békeidőben három alkalommal kellett részt vennie 28 napos, kötelező fegyvergyakorlatokon: Tisza hadnagy ezen kötelezettségének 1885 júniusában, 1887 májusában, illetve 1888 júniusában tett eleget (mindhárom alkalommal a Pálfy grófról elnevezett cs. és kir. 15. huszárezredben).  

A tíz év leteltével, 1889 végén annak rendje és módja szerint áthelyezték a 2. honvéd huszárezredhez. Egy évre rá, 1890 novemberében Tisza hadnagyból főhadnagy – természetesen tartalékos főhadnagy – lett, amivel máris kivált hasonló állású tiszttársai közül. A

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.