rubicon

Teleki személyisége

A miniszterelnök hétköznapjai
13 perc olvasás

Azok, akik Teleki Pált közelről ismerték, okvetlenül megszerették. A távolból már korántsem mindenki volt vele így. Dinamizmusa néha kotnyeleskedésnek tűnt, sarkos véleményei cinizmusnak, és szüntelenül szétindázó mondatai csak a beavatottak számára voltak élvezhetőek. Mégis: talán egyetlen olyan politikusa sincs a két világháború közötti Magyarországnak, aki annyira benne lenne a történeti köztudatban, mint éppen ő. A harmincas években cingár alakja megszokott jelensége volt a budapesti Belváros éle­tének, ahogy József nádor téri palotájából az egyetemre, az Or­szágos Kaszinóba vagy éppen a Hazai Takarékpénztárba sietett.

A fennmaradt fényképek tanúsága szerint a húszas évekbeli súlyos betegsége után ráncai elmélyültek, arca lesoványodott, bár ebből a meggyötört arcból is világított a szür­ke szempár, amelyet a most már állandóan hordott csontkeretes pápaszem is felnagyított. Kevesen állták ezt az átható tekintetet. Ez az arc gyakran szaladt gúnyos-cinikus mosolyba, amelyet a felhúzott váll és a széttárt karok tettek hangsúlyosabbá. Teste, ha lehet, még szikárabb lett, s az orra mellett a száj sarkáig lefutó két mély barázda jelezte az átélt szenvedéseket. 

Telekit Illyés Géza sebészprofesszor műtötte meg 1922 decemberében, pon­tosan akkor, amikor hírek terjedtek el arról, hogy Bethlen István miniszterelnök – Bánffy Miklós külügyminiszter

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.