rubicon

Teleki Pál

Egy tragikus sorsú tudós-politikus
11 perc olvasás

Kitűnő elme, érzékeny lelkivilág és belső ellentmondások: újszerű megközelítések – konzervatív szemlélet, szociális érzékenység –, ugyanakkor merevség a munkáskérdésben, elfogultság a zsidókérdésben. Alkatra inkább tudós, mint politikus, ennek ellenére két alkalommal is miniszterelnök, nehéz időkben roppant nagy felelősséggel. Közéleti tisztaság, szélsőségektől óvó, mérsékletre intő, józan, higgadt politikusi magatartás – e korban oly ritka erények – és frázisok helyett önérzetes, alkotó hazafiság: megannyi elnagyolt ecsetvonás egy Teleki-portréhoz. „Merjünk magyarok lenni!” – mondta, s „emberebb embert és magyarabb magyart” követelt. A ravasz, felszínes politikai taktika nem volt kenyere; őt nemzetnevelő szándékok vezérelték.

Az ifjú Teleki Pál elsősorban tudományos pályára készült, jóllehet családja hagyományaihoz híven a politikából szintén korán kivette a részét: alkotmánypárti képviselőként két ciklusban is helyet foglalt a dualizmus kori parlamentben. Már legelső földrajztudományi munkái világhírnevet szereztek számára a század elején. Egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára, majd alelnöke lett. Közbeszóltak azonban az első világháború utáni események, az 1918–1919. évi forradalmak, az ország területi épségének veszélyeztetettsége.

Igazságot Magyarországnak!

Teleki úgy vélte, ilyen körülmények között képességeit s tudományos felkészültségét mindenekelőtt a konszolidáció elősegítésére, a békeszerződés előrelátható súlyos következményeinek enyhítésére, majd az új határok közé szorított ország életképességének biztosítására és Trianon revíziójának előkészítésére kell

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.