rubicon

Tarsolyok

7 perc olvasás

Az övön függesztve viselt tarsoly mint övtáska ma is kedvelt, praktikus viseleti elem az apróbb személyes tárgyak, értékek tárolására. A kora középkorban sem volt ez másként, a különböző anyagú, díszítésű és kivitelű tarsolyok Eurázsia-szerte használatban voltak, a ruszok-varégok, a bolgárok, a sztyeppei népek, a finnugor nyelvű törzsek, az arabok és a bizánciak körében egyaránt. Mégis, a díszített tarsoly a 10. századi magyarság egyik emblematikus tárgya lett, nemcsak régészeti-művészeti emlékként, hanem a nemzettudat részeként is. Egy-egy lelet előkerülése nem pusztán a régészszakma érzelmesebb tagjai, hanem az érdeklődők számára is emlékezetes ünnep. Eltekintve bármiféle ideologikus megközelítéstől, régészeti leletként vizsgálva e tárgytípust, bátran rácsodálkozhatunk mindarra az egyértelműen kiolvasható vagy csak sejtésként megfogalmazható sokféle információra, amit hordozhat.

A tarsoly igen szorosan kötődik mindannyiunk számára a honfoglalás korának büszke harcosaihoz. Leglátványosabb és ma is közismert dísze volt az előlapot fedő lemez, mely régészeti leletként először árulkodott az övön hordott viseleti elemről.

Az első ismert példányok  A rakamazi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.