rubicon

Tánczos Gábor

Tisztító szenvedéllyel
10 perc olvasás
1956 sokat ígérő tavaszán és őszén a fiatal budapesti értelmiség a Petőfi Körtől várta a megújhodást. Nyártól a Petőfi Kör hatása már a nagyobb vidéki városokat is elérte. Tánczos Gábor nélkül nem lett volna Petőfi Kör, az ő személyes érdeme, hogy a fiatal értelmiségiek vitafóruma beírta magát a magyar történelembe.

Tánczos Gábor, aki a Petőfi Kör titkáraként írta be nevét a legújabb kori magyar történelembe, 1928. április 2-án született Budapesten. Apja, Tánczos Ernő Baján volt festékkereskedő, s mint az ötvenes években írott életrajzaiból tudjuk, hat alkalmazottnál sohasem foglalkoztatott többet. Az üzlet kényelmes polgári életet biztosított: az édesanya nem dolgozott, s a fiú iskoláztatása sem okozott gondot, akit – noha zsidó vallásúak voltak – a bajai III. Béla Cisztercita Gimnáziumba írattak. Ma már nehéz kideríteni, hogy a zsidó polgári környezetben nevelkedő és katolikus gimnáziumban tanuló fiúra miként hatott a negyvenes évek elején a kor baloldali irodalma: Tánczos a szociáldemokrata Népszavát, valamint a majdani parasztpárti Szabad Szót olvasta, és megismerkedett a falukutatók könyveivel is. Ekkor formálódtak baloldali nézetei, melyekben egész életében a szocialista és a népi gondolkodók hatása ötvöződik.

1944 tavaszán édesanyjával együtt deportálták. „Szerencséjére” nem haláltáborba került, hanem Bécsbe, ahol orvos nagybátyja elérte, hogy egy koncentrációs táborhoz csatolt kórházban dolgozhasson betegszállítóként. Bár így is állandóan éhezett és életveszély fenyegette, mégis nagyobb esélye volt a háború túlélésére. Apja azonban elpusztult a munkaszolgálatban.

Nem meglepő, hogy a politikai és társadalmi problémákra már a háború előtt is érzékeny fiatalember

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.