rubicon

Szókratész perei

13 perc olvasás
Az antik Athénban a nép bírósága tűrhetetlennek ítélte egy idős filozófus kritikus tevékenységét, és egy méregpohárral véget vetett neki. Szókratész szabályos eljárás során lett pervesztes. A bíróság attól tartott, hogy az istentelen szabadgondolkodó megrontja az ifjúságot és megingatja a szabadság és demokrácia alaprendjét. Szókratész nem védekezett. Nem azért vizsgálta az emberi lelkiismeretet, hogy jobb demokráciát teremtsen Athén városában, hanem, hogy az athéniakat tegye jobb emberekké. Bögölyhöz hasonlította magát, abban látva a dolgát, hogy csípéseitől el ne alhassanak az athéniak. A bögölyt viszont – még az athéni demokráciában is – agyon szokták csapni.

Amikor Kr. e 399-ben bíróság elé állították a hetvenesztendős Szókratészt, védekezésében a filozófus fölidézte egy korábbi per eseményeit. Platón nem részletezi a per lefolyását, csak azt említi meg, hogy tíz hadvezért, akik a tengeri ütközetben elesetteket nem szedették össze, együttesen, egy szavazással akartak elítélni, noha az athéni törvények alapján minden vádlottnak joga lett volna külön-külön eljárásra. Szókratész – aki a per idején éppen az ötszázak tanácsának tagja volt, sőt az ügyvivő ötvenfős prütaniszi testületbe tartozott – egymaga szállt szembe a népharaggal és szavazott a törvénytelen eljárás ellen. A perbeszédet tartó szónokok föl akarták jelenteni és ki akarták vezettetni Szókratészt, a nép a fejét követelte, a bölcs mégis kitartott eredeti álláspontja, vagyis az igazság mellett. A demokratikus Athén tanácsa előtt lefolytatott perben tehát Szókratész életveszélyben forgott, noha nem is őt állították bíróság elé.

Szókratész helytállásának másik példája a harminc zsarnok oligarchiájának időszakára esett. A harmincak igyekeztek minél több

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.