rubicon

Sziklaközpont

10 perc olvasás

A Gellért-hegy gyomrában épült ki a magyar légvédelem és vadászirányítás legendás vezetési pontja, az úgynevezett Szikla­­központ. A II. világháború során innét vezették a magyar vadász­repülőket a szövetséges bombázók elleni beveté­sekre, majd Budapest ostroma során német harcálláspontként, kórház­ként és raktárként működött. A hidegháború éveiben a létesít­ményt korszerűsítették, hogy működőképes maradjon atomtámadás esetén is. Aztán az 1960-as évektől katonai szerepe foko­zatosan csökkent. Az elköltöző honvédség helyét a polgári légi irányítás vette át, mígnem 1999-ig a civilek is kiköltöztek onnan.

Kis-Gellért-hegyen, a Schweidel és a Menta utca kereszteződésében, egy banánt formázó alaprajzú épület mögötti sziklában található a magyar légvédelem egykori titkos objektuma, az úgynevezett Sziklaközpont. A létesítmény története a II. világháború előtti időkig nyúlik vissza. 1933-ban alakult meg az Országos Légvédelmi Parancsnokság (OLP). Később 70 fős létszámmal létrejött az Országos Légvédelmi Központ (Orléköz), melynek székhelye Budapesten, az I. kerület, Palota út 4. szám alatt volt. Ekkor 250 légvédelmi figyelőőrs működött az országban, melyek jelentései az Orléközhöz kerültek. Az épület azonban nem volt bombabiztos a légitámadásokkal szemben.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.