rubicon

Széchenyi, az első magyar nagyvállalkozó

9 perc olvasás

Sokan úgy tartják, hogy a reformkort gróf Széchenyi István Hitel című művének megjelenésese (1830) indította el. Széchenyi Istvánt már ekkor is sokan ismerték, többek között az Akadémia és a nemzeti kaszinó alapítása, illetve a lovakról írott eszmefuttatása révén, de a Hitel tette nevét igazán országosan ismertté. A harmincas–negyvenes évek reformeszméi szinte kivétel nélkül Széchenyi tanításaiból sarjadtak ki. Aki akkoriban érdeklődött a közélet iránt, annak mindenképpen elsőként ezt a könyvet kellett elolvasnia. Széchenyi reformprogramja azért volt rendkívül hatásos és látványos, mert alapításaival, sikeres vállalkozásaival, alkotásaival a gyakorlati életben is igazolta programjának megvalósíthatósá­gát és kiválóságát. A reformkor ellenzéki politikusai Széchenyi műveinek elolvasása révén készültek fel közéleti pályájukra, és annak alapján vázolták fel saját, önálló elképzeléseiket.

Szinte hihetetlen, hogy egy olyan, műfajában nehezen meghatározható művet, mint a Hitel – amelynek nem volt igazi előzménye Magyarországon –, milyen sokan olvastak, illetve állították magukról, hogy elolvasták. Széchenyi több helyen is igyekezett óvatosan fogalmazni, hogy a cenzúra átengedje a művet, Pulszky Ferenc visszaemlékezése szerint a Hitel mégis „mint mennykő csapott le

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.