rubicon

Sehová sem vezető lendület

A háború csapdájában
18 perc olvasás
Németország 1940 júniusára elérte azt, amit az első világháborúban végcélnak tekintett, és ott tartott, ahová a másodikban csak 1943-ra szándékozott elérkezni. A kialakult szituáció mégsem vágott egybe a hitleri külpolitika alaptételeivel. Franciaország legyőzésével Németország nagy lépést tett ugyan az eredeti végcél, a kontinentális hegemónia irányában, de szerződéses kapcsolat ahhoz a Szovjetunióhoz fűzte, amelynek rovására az élettérprogramot meg kívánta valósítani, miközben háborúban állt Angliával, amellyel az összeütközést el akarta kerülni. Hitler számára az alapkérdés az volt: miként érje el, hogy Anglia – a németek kontinentális sikereit tudomásul véve – kiegyezzék Németországgal.

Hitler eredetileg nem készült az Anglia elleni hadviselésre, mert ennek nem látta értelmét. Az Angliával kialakult hadiállapotot 1939. szeptember 3-tól „Németországra kényszerített háborúnak” tekintette, és minden adandó alkalommal szabadulni igyekezett tőle. Ez a meggondolás inspirálta a lengyelországi hadjárat utáni békeajánlatát, és a hosszas vajúdás után elhatározott nyugati hadjáratnak is ez volt a tulajdonképpeni stratégiai célja. Franciaország elfoglalására éppen azért volt szükség, hogy Angliát megfosszák szárazföldi szövetségesétől, és ezáltal lehetetlenné tegyék számára a Németország elleni további hadviselést.

Szirénhangok Angliához

Az Angliával kapcsolatos nézetek Franciaország legyőzése következtében sem változtak meg. Hitler a további háborút katonai és politikai értelemben egyaránt értelmetlennek találta. Katonai értelemben azért, mert úgy vélte, hogy a háborúnak még a Brit-szigetek esetleges elfoglalásával sem vethet véget, hiszen az angol kormány amerikai támogatással Kanadából

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.