rubicon

Roskatag birodalom

Oroszország a 19. századi Európában
13 perc olvasás
A 19. század derekától jóformán napjainkig az orosz fejlődés alapvető kérdése: Oroszország Európához tartozik-e vagy sem. Ha igen, akkor ahhoz hasonlóan kell fejlődnie, ahhoz fel kell zárkóznia. Ha nem, akkor egészen más úton kell járnia. A korai marxisták az előbbi megoldást választották, de aztán a szocialista kísérlettel egészen más útra tértek. A hosszú 19. század során ez a kérdés még eldöntetlen volt.

Az Orosz Birodalom már a hétéves háborúban döntő szerepet játszott, Európa részévé vált, míg korábban a pravoszlávia jegyében szigorúan elkülönült attól. Az európai periféria más országaival egy időben Oroszország is kísérletet tett arra – nem is eredmény nélkül –, hogy meglévő rendszerét a felvilágosult abszolutizmus eszközeivel tovább európaizálja. Szentpétervár versenyre kelt az európai fővárosokkal, talán még rendezettebbé is vált azoknál. Csakhogy a francia forradalom ennél sokkal többet hozott magával: az orosz kormányzat reformokkal történő átalakításának lehetőségét. II. Katalin megállapítása, miszerint ő nem engedné be a cipészeket a hatalomba Franciaországban, az ő életében már nem realizálódott.

Európai nagyhatalom

A kapitalizmus útjára lépő Franciaországgal viszont – amelynek külleme néhány feudális jellegzetességgel együtt Napóleon idején alakult ki – Oroszország már fegyveres konfliktusba keveredett. Teljes sikert viszont csak azután ért el, hogy néhány évvel később belépett a napóleoni új Európa tagjai közé. Nem volt könnyű ezt a lépést megtenni, Oroszország gazdasági érdekei ugyanis mást követeltek volna. Amikor a francia hadsereg eljutott Moszkváig, a helyzet váratlanul megváltozott. Napóleon nem határozta el magát a burzsoá reformok megvalósítására, melyek a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.