rubicon

Risorgimento

Az egységes Olaszország létrejötte
15 perc olvasás

Itália másfél ezer éve széttagolt volt. „Olaszok” nem léteztek, csak velenceiek, nápolyiak, firenzeiek s a többi kisebb-nagyobb állam lakói. Az egységes olasz állam létrejötte a 19. századi nacionalizmus elsöprő erejének, néhány önzetlen politikus, katona és egy uralkodóház, a Savoyai-dinasztia hosszan tartó erőfeszítéseinek volt köszönhető. Magyarország lakói mindvégig megkülönböztetett figyelemmel kísérték a félsziget hazafias mozgalmait: Petőfi versben köszöntötte őket, Garibaldi nevét népdalok idézik, s több magyar is harcolt az oldalán.

 

Francia uralom 

A francia forradalom és a napóleoni háborúk során egész Itália francia uralom alá került. A félszigeten még soha ilyen gyors iramban nem követték egymást a politikai változások. A Francia Köztársaság „testvérköztársaságokat” hozott létre a fejedelemségekből, az egyik legrégebbi köztársaságot, Velencét azonban egyszerűen felszámolta, s területét átadta Ausztriának a németalföldi francia hódítások elismerése fejében (1797). A császárság idején Napóleon a köztársaságokból újra monarchiákat hozott létre, s rokonait ültette a kisebb-nagyobb fejedelemségek trónjára. Az északnyugati területeket Toscanával és Róma környékével Franciaországhoz csatolták, az északkeleti részeken létrehozott Itáliai Királyságnak maga a császár lett a királya, Lucca trónján az egyik húga ült, Nápolyén pedig előbb a bátyja, majd a másik húga és a sógora, Murat marsall.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.