rubicon

Része-e Magyarország Mitteleuropának?

6 perc olvasás
Az európai regionalizmus eszmeköréből táplálkozó Közép-Európa-gondolat német interpretációja, a Mitteleuropa-terv természetesnek tekintette a német vezető szerepet a térség területi „újjászervezésében”. Az életképtelennek látszó kisállamok számára Hitler megváltásként kínálta a kapcsolódás lehetőségét a német gazdasághoz, politikához. A lehetőség azonban egyre inkább korparancsként jelent meg. Magyarország számára is adva volt a kérdés, része-e a németek teremtette Mitteleuropának.

A Mitteleuropa fogalmat sokan a Friedrich Naumann lelkész 1915-ben kiadott híres művében szereplő terminussal azonosítják. Naumann nem határozta meg világosan a szó jelentését, ezért azt sokféleképpen értelmezték: a Bécs és Berlin közti szövetség megerősítésétől kezdve a Norvégiától Irakig terjedő államföderáción át egészen addig a leggyakrabban idézett képletig, miszerint Mitteleuropa nem más, mint Németország és az Osztrák–Magyar Monarchia. Eszerint a két állam nem csak katonai, hanem gazdasági tevékenységét is összehangolná, például a vámok esetében, s később a politikáját is egyeztetné. „Elismerjük – írta Naumann –, hogy Magyarország számára ezek a lépések nem lesznek könnyűek. [...] Magyarország, mint nem német állam, Németország sorsának egy darabját a kezében tartja, hiszen ha úgy döntene, hogy elutasítja Mitteleuropa tervét, azt aligha lehetne megvalósítani. A magyarok tudják ezt; biztosak benne, hogy elsőrendű, nagy jelentőségű világtörténelmi döntést kell hozniuk.” Naumann azt persze nem állította, hogy Németországnak kellene az uralkodó hatalomnak lennie bármely Mitteleuropa-konstrukcióban. A Németországnak jutó politikai előnyök rejtve maradtak, talán azért, hogy az elgondolás elfogadhatóbb legyen a magyar politikusok számára.

Össznémet

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.