rubicon

Restauráció és centrumpolitika

A Kádár-korszak első évei
21 perc olvasás
1956 novemberében a Kádár-kormány a forradalom és a nemzeti függetlenségi törekvések árulójaként jelent meg, tevékenységét a kegyetlen megtorlás és a korábbi rendszer restaurációja határozta meg. Ha a rejtély nyitját keressük, hogyan bontakozhatott ki ebből a „Kádár apánkról” szóló mítosz, megkerülhetetlen az első időszak vizsgálata. Kádár és társai a maguk módján levonták a Rákosi-korszak és 1956 tanulságait, beleértve a nép tűrőképességének határait és az ország nemzetközi mozgásterének korlátait. A kora Kádár-korszak legfőbb jellegzetessége egy olyan enyhített restauráció volt, amely a szovjet típusú szocialista rendszer minden lényeges elemét helyreállította, miközben valamelyest megalapozta a rendszeren belüli sajátos modell kialakulásának feltételeit.

A Kádár-korszak hajnalán, közvetlenül az 1956. novemberi szovjet intervenció után csak nagyon rövid ideig lehetett kétséges, hogy az ország élére Moszkvában kijelölt magyar vezetés mozgástere a szovjet típusú rendszer maradéktalan helyreállításának folyamatára korlátozódik. A hatalom konszolidációja és a rendszer restaurációja szorosan összetartozott, egymást feltételezték, együtt jellemezték az első időszakot. Az ellenállás könyörtelen felszámolása után a Kreml urai elvárták a Kádár-kormánytól a hatalom gyors megszilárdítását, hiszen a szovjet nagyhatalmi politika elsőrendű törekvése volt, hogy a fennhatósága alá vont országokban visszaálljon a rend. Nem csupán meggátolni kívánták a lengyel és a magyar „lázadás” továbbterjedését, de egyszer s mindenkorra meg akarták szüntetni hasonló esetek bekövetkezésének a lehetőségét is.

Konszolidáció és restauráció

Kádár Jánosnak természetesen nem lehetett pontos elképzelése a követendő politikáról, hiszen egy nappal a szerepvállalása előtt, amikor az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.