rubicon

Rendőrfőnök és belügyminiszter

„Ha engem rendőrnek küld a párt, megyek.”
19 perc olvasás

Kádár János pályafutásának számos időszaka feltáratlan még, de – az eddigi életrajzi összefoglalóknak, illetve a vele készített életűtinterjóknak is – a leginkább elnagyolt, homályban hagyott része a második világháború utáni fél évtized. Holott ekkor számos fontos poszton tevékenykedett, s – Rákosi környezetében – a kommunista pártegyeduralom kiépítésének egyik kulcsfigurája volt. Ezért az alábbi cikk – a jelenleg hozzáférhető források alapján – Kádár politikai karrierjének első jelentős korszakát kísérli meg röviden összefoglalni.

A Budapestet 1944–45 fordulóján körülzáró, majd elfoglaló Vörös Hadsereg Csermanek, illetve Lupták János számára a felszabadítók megérkezését jelentette. Az illegalitásból kilépve nevet változtatott: Kádár Jánosként lett tagja a Magyar Kommunista Párt (MKP) 1945. január 19-én megszervezett budapesti központi bizottságának.

Rovott múltú főrendőr

A Szovjetunióból hazatérő vezetők közül Gerő Ernő „likvidátorság” miatt nyomban szigorú pártmegrovással köszöntötte, melyet a moszkovita stáb a Kommunisták Magyarországi Pártja 1943. évi feloszlatása miatt osztott ki neki. Ezzel egyidejűleg – a kezdeti pozícióosztozkodás keretében – január 21-én Kádár Jánost bízták meg a környező civitásokat is magában foglaló „Nagy-Budapest” rendőrfőkapitány-helyettesi tisztének ellátásával. Közvetlen főnöke a formálisan kisgazda, de kezdettől kommunista kollaboráns Sólyom László, legfontosabb beosztottja pedig a BRFK politikai rendészeti osztályát megszervező és irányító Péter Gábor volt. Kádár 1945. április 28-áig maradt az említett poszton. Közben február 22-étől a – Rákosi Mátyás Budapestre érkezése nyomán egyesített – Központi Vezetőség (KV) tagja, április 28-ától május 21-éig a Nagy-budapesti Területi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.